De schilder en het meisje. De schilder en het meisje on Vimeo 2019-01-09

De schilder en het meisje Rating: 8,1/10 929 reviews

Boekverslag Nederlands De schilder en het meisje door Margriet de Moor (Docent)

De schilder en het meisje

Net als de meeste recensenten waren we van mening dat er toch echt sprake was van een alwetende verteller. En wie is de schilder? Ovako te krutie, teške rečenice roman čini ''teškim'', bez živosti i ne baš opuštajućom literaturom. Hoe denkt u over deze visie? Op die manier kan ook de schilder zijn gevoelens verwerken. Door haar te tekenen kan hij haar later ook gebruiken als inspiratiebron voor de vrouw van het Joodse bruidje. Hij ziet het lijk al boven alles uitsteken.

Next

De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

I pittori sono abituati a pensare con le mani. Het ontzeggen van een graf was een straf boven op de straf van de executie. Zijn vader vindt het wel een lieve daad van zijn zoon. De verbeelding van de schrijfster 1941 speelt in deze roman op ingenieuze wijze met de feiten: gegevens uit de processtukken over Elsje Christiaens weeft zij door de biografie van Rembrandt. Für die guten Kapitel über Rembrandts Kunst gibt es wenigstens noch einen extra Stern. De auteur is Margaretha Maria Antonetta De Moor of beter bekend onder de afkorting, Margriet De moor.

Next

De schilder en het meisje : roman (Book, 2011) [www.socialinterview.com]

De schilder en het meisje

She studied Piano and Song at the Royal Conservatory of The Hague, and was especially interested in the music of avant-garde composers such as Schönberg, Satie and D Margriet de Moor was born in Noordwijk, the Netherlands, in 1941. Het zijn de twee personages in deze roman om wie alles draait. Daar mag de gemeente niet aankomen, want die is van haar zelf en ze zijn namelijk niet getrouwd. Het is later zijn beroemde schilderij van Dr. Ze vertelt heel bijzonder zelfs een passage uit 1985, wanneer een bezoeker in de Hermitage in Leningrad het schilderij van Rembrandt kapot snijdt. Dit boek gaat niet over de liefde. Het werk van Margriet de Moor verschijnt over de hele wereld in vertaling.

Next

DE SCHILDER EN HET MEISJE by on Prezi

De schilder en het meisje

In diverse flashbacks lezen we hoe het het meisje is vergaan en wat de schilder allemaal heeft meegemaakt. Op 3 mei 1664 kruisen de wegen van Rembrandt en het meisje elkaar. Er worden ook 50 ossen op de boot vervoerd. Er zetelt in het prachtig ontworpen gebouw dan wel geen koning, maar het is misschien wel erger gesteld met de macht die er in heerst. Elsje kon de huur van de kamer niet betalen daarom vermoord ze de vrouw en wordt ze nadien gestraft. De roman is een verrijking voor de hedendaagse Nederlandse literatuur en zal m. Zo ontstaat er een melodie van poëtische historie.

Next

Margriet de Moor: De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Ik stel voor dat Margriet nog een paar schilders onder de loep gaat nemen, want ik heb de smaak, na dit boek, helemaal te pakken! Het gemiddelde waarderingscijfer kwam uit op een 7-. Hoe een meisje bijna aansluiting krijgt bij het leven in haar gedroomde stad, maar door toeval en een weigering zich te prostitueren buiten de boot valt, over de schreef gaat en sterft. She began to appear regularly on stage as a solo singer from 1968 onwards. Daarna wordt haar lijk vervoerd naar Amsterdam-Noord om op een paal gespietst te worden. De verbeelding van de schrijfster speelt in deze roman op ingenieuze wijze met de feiten: gegevens uit de processtukken over Elsje Christaens weeft zij door de biografie van Rembrandt.

Next

De schilder en het meisje

De schilder en het meisje

In 1640 wordt ze ziek tuberculose en ze sterft. Historici vlooiden uit dat het gaat om Elsje Christiaens, een 18-jarige Deense, die twee weken eerder in Amsterdam was aangekomen om werk te zoeken als dienstmeid. Waarschijnlijk waren het de prachtige poëtische zinnen en daarbij de motieven passie, geluk en kunst die me steeds het boek weer lieten pakken. Zelfs al tuur je maar wat uit het raam. De woorden Elsje Christians en Amsterdam vielen en mijn mond viel open van verbazing. Ik dacht ook dat dat het doel was van de schrijfster: de lezer mag niet wegdromen in een spannend historisch verhaal, maar moet bij de les blijven.


Next

De schilder en het meisje by Margriet de Moor

De schilder en het meisje

Het verhaal van Elsje loopt gruwelijk af, dat is in het begin al duidelijk: ze wordt terechtgesteld wegens moord, op de Dam, terwijl het toegestroomde sensatiebeluste publiek kon griezelen en gruwen. The theme of sisterhood was to become a common theme in her work. Ze heeft de slaapvrouw de hersens ingeslagen met een bijl en ze heeft bekend dat ze het gedaan heeft. Istovremeno, mračna i tegobna priča, prepuna gotovo slikarskih igara svjetla i sjene, opsjena i iluzije, miješanja stvarnosti i mašte, više no o slikaru i djevojci, govori o trima ženama, različitih dobi, statusa, porijekla, ženama čiji se putevi nikada nisu susreli, ali sve su te žene ovjekovječene u slikarevim majstorijama, sve su, svaka na svoj način, od života dobile smrtnu presudu i niti jedna nije bila spremna napustiti ovaj svijet. Plots is er de bijl. Een alwetende verteller verbeeldt de ontstaansgeschiedenis van de tekening, en wijst geregeld vooruit naar het heden. Ono je samo medij i njegovim posredstvom Margaret de Moor priča povijesnu priču svojim kratkim, oštrim i brzim, gotovo filmskim slikama i bogatim literarnim minimalizmom vješto prikazujući duh ondašnjeg vremena, hladan i turoban, poput amsterdamskog vremena.

Next

MIJN BOEKENKAST: Margriet de Moor

De schilder en het meisje

Dat is alles wat Margriet de Moor nodig had om deze fenomenale roman te schrijven. Ovaj je roman, svojevrsni hommage velikome Rembrandtu, u mnogočemu sličan slikarovim djelima. Für mich ein unnötiger literarischer Kniff, denn ist wohl jedem Leser klar, dass die Geschichte vom Maler und dem Mädchen teilweise ihrer Phantasie entsprungen sein muss. Das machte das Lesen leider unnötig zäh und rätselhaft. De titel van de roman verraadt natuurlijk ook al waarover het gaan. Dan komt hij in de Volewijck aan. Maar met haar nieuwste boek, de historische roman 'De schilder en het meisje' neemt De Moor glorieus revanche.

Next

Boekverslag de schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Dit fragment bevindt zich al redelijk in het begin van het boek. Hertog van Egypte werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1997. Ben je jonger dan 16 jaar? Toen schraapte de houthandelaar zijn keel, blik nog steeds gericht op de kolossale barbaar, de hoofdman die volgens de opdracht de allereerste Nederlandse verzetsstrijder had moeten uitbeelden, samenzwerend in een nachtelijk bos tegen de Romeinen. . Ook de manier waarop de stad Amsterdam met zijn beroemde inwoner omgaat, wanneer hij zijn schulden niet kan betalen, is schrijnend. Ze heeft daarmee een roman geschreven die op compositieniveau allesbehalve lekker wegleest. Het decor van de handeling Amsterdam is het decor van de handeling.

Next

Boekverslag de schilder en het meisje

De schilder en het meisje

Ook de stijl van deze bijzondere historische roman is prachtig. Dit motto slaat op de dood van het jonge meisje Else. Daarmee wordt het oeroude thema van Dichtung und Wahrheit in deze roman ten volle uitgewerkt en wel op een prachtige manier. Vond het af en toe ook wel erg lastig om de draad te blijven volgen door de perspectiefwisselingen en het niet-chronologische tijdsverloop. She studied Piano and Song at the Royal Conservatory of The Hague, and was especially interested in the music of avant-garde composers such as Schönberg, Satie and Debussy.

Next