PITANJA LENJINIZMA. Klasici marksizma 2019-03-07

PITANJA LENJINIZMA Rating: 6,9/10 1658 reviews

WebPAC

PITANJA LENJINIZMA

Opste je poznato da je Minic za vreme ustanka u Srbiji 1941 saradjivao sa cetnickim odredima Kraljevske Jugoslovenske Vojske u Otadzbini. Ðilas mi je prièao da mu se na Sutjesci, u vreme najžešæih borbi, noæu javio Hrist! Ima slučajeva kada nacionalni pokreti pojedinih ugnjetenih zemalja dolaze u sukob interesima razvitka proleterskog pokreta. Da li je pre stupanja u partiju bio clan koje druge politicke partije ili njene omladinske organizacije? Diktatura proletarijata nije promena vlade, već nova država, s novim organima vlasti u centru i provinciji, država proletarijata ponikla na razvalinama stare države, države buržoazije. Onda su ovi iz uprave rekli: Dobro, biæe vam ispunjeno to i to. Zatim po naredjenju Ministarstva Unutrasnjih poslova Uprava Policije u Cacku trazila me je da me uputi u logor u prolece 1940, ali sam tada opet otisao u ilegalnost i kao ilegalac ziveo i radio sve do napada Nemaca na nasu zemlju 6 aprila 1941 godine.

Next

Komunistička internacionala

PITANJA LENJINIZMA

Detaljan partijski razvoj i staz i funkcije koje je zauzimao? Nije potrebno da specijalist u medicini bude u isto vrijeme i specijalist u fizici ili botanici ili obrnuto. Na izvestan naèin ostao je u senci Ðilasa, na koga je bila usmerena pažnja svetske javnosti. Djilas je zaista bio u potpunom pravu. Вашим радом ће се разбити баријере у комуникацији и страшна манипулација свешћу овог напаћеног народа, којем су сви медији окренули леђа, јер у њима има само запослених али нема храбрих патриота. Ali i kao vlasnik u osnovi podržava jedan, iako viši, tip najamnih odnosa. Bio je to Ðilas sa kojim se do tada nisam poznavao. Ne onda kad se nešto dešava pa se uplašiš da nas mogu obesiti, ubiti ili ne znam šta.

Next

NIN / Sve moje robije

PITANJA LENJINIZMA

Dugo me je to više zbunjivalo od samog hapšenja. Treba li naglasiti krajnje konzervativnu političku orijentaciju pokreta? Ovim kursom rukovodili su drugovi: Pavle Pap, Ivo Ribar i sadasnji izdajnik Ratko Mitrovic. Lenjin je u pravu kada kaže da nacionalni pokret ugnjetenih zemalja ne treba ocenjivati sa gledišta formalne demokratije, već sa gledišta stvarnih rezultata u opštem bilansu borbe protiv imperijalizma, tj. Krenula sam da se obraćam medijima ali je postalo još gore. Nikad nikakav partijski kurs nisam pohadjao. Da me hapse opet, ne mogu.


Next

Originalno pismo Miloša Minića, brozovog emisara kod Draže Mihajlovića

PITANJA LENJINIZMA

To je perfidna igra: nema dokaza a ipak se zna da je ubijen. Moguće je da u pojedinim konkretnim slučajevima delić protivreči celini, tada ga treba odbaciti. На разумљив начин објашњава како је избила актуелна рецесија — невероватном, легалном банкарском мега-пљачком финансијског система! Dobili su ogromne zatvorske kazne, od 12 do 15 godina. Komšinica, koja ga je videla je dala izjavu policiji da je strašno izgledao, krvav sa posekotinama i otečenim modrim licem. Demokratija pod kapitalizmom je demokratija kapitalistička, demokratija eksploatatorske manjine, koja se zasniva na ograničenju prava eksploatisane većine i koja je uperena protiv te većine. Preti vam stražar: Radiæeš ti meni ovo-ono, ali to ne dopire do vas.

Next

WebPAC

PITANJA LENJINIZMA

U svojoj prvoj fazi proleterska država i ne može biti drugo nego politički oblik organizacije proletarijata kao klase na vlasti. Minic je pokusao da odgovori na svih 25 postavljenih pitanja, samo je u svome odgovoru preskocio sa pitanja pod rednim brojem 18 na pitanje pod red. Između broja 106 i 108, mimoišao se sa Šešićem, praveći se da ga ne vidi, koji mu je onda nešto dobacio. Zonjicu, oficiru u stabu Vrhovne Komande Kraljevske Jugoslovenske Vojske u Otadjbini. Iako je i na manja vazna pitanja pod red.

Next

Оригинално писмо Милоша Минића, брозовог емисара код Драже Михајловића

PITANJA LENJINIZMA

Naravno, sve se bazira na iskustvima. Kako se bliži kraju drugi milenij poslije Kristova dolaska, opći pogled na ljudski rod pokazuje da je ta misija tek na početku i da se mi moramo punim srcem obvezati da joj služimo. Najneprijatnija populacija su sitni kriminalci, šibicari, skloni su cinkarenju i potkradanju ostalih. Kad smo to obznanili, istog trenutka su nas pozatvarali u samice. Njegov izvestaj napisan je na jednom tabaku grube ratne fabrikacije izbledele karirane hartije, hemijskom plavom olovkom, jedva citljivim i dosta nesredjenim i nervoznim rukopisom i zauzima prve dve srtrane tabaka i od trece jednu cetvrtinu. Dužnost vjernika laika je da u svakodnevnoj aktivnosti u obitelji, na poslu, u društvu, u svim sredinama šire Evanđelje. У ту сврху користе се неутрализатори зрачења активни или пасивни, зависно од процене и потребе , која наводно спречавају или знатно умањују утицај емитованих таласа.

Next

Klasici marksizma

PITANJA LENJINIZMA

Verovatno se Tito plašio tih ortodoksnih komunista, tako da je poèeo da hapsi naokolo sve bivše ibeovce. « Razglaba dalje Staljin o tome kako pravilno odabirati kadrove, raspoređivati ih i provjeravati, da bi na kraju zaključio: » Zadatak partije se sastoji u tome da se odabiranje kadrova odozdo do gore potpuno preda u jedne ruke i podigne na potrebnu, naučnu, boljševičku visinu. Mene ne interesuju Brozovi proleteri, ja cu Beograd zauzeti za 24 sata! Kao politicki instruktor i rukovodilac komunistickih partijskih celija oko Cacka, Uzica, Valjeva i Pozege, nije imao mnogo srece jer je od partije bio u vise mahova ukoren. Država je èinila veliku glupost što ih je hapsila; oni, zaista, nisu bili politièki zatvorenici. Својим писањем нећете на прави пут навести оне који су скренули, али ћете помоћи нама који желимо да останемо на том путу да се окупимо и кренемо заједно. Zivele radnicke i seljacke sovjetske vlade u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Bosni i Vojvodini! Замолио бих Вас овим путем да објавите ову вест на Вашем порталу.

Next

J. V. Staljin

PITANJA LENJINIZMA

« B »Postoji još jedna oblast partijskog rada, veoma važna i veoma odgovorna — to je partijska propaganda i agitacija, usmena i pismena, rad na odgoju članova partije i kadrova partije u duhu marksizma-lenjinizma, rad na povišenju političkog i teorijskog nivoa partije i njenih rukovodećih radnika. Ona ima to zahvaliti tome što se u svom radu rukovodi učenjem Marxa, Engelsa, Lenjina. Prva preovlađuje u početku njegovog razvitka, druga karakterizuje zreli kapitalizam, koji se približava svom pretvaranju u socijalističko društvo. Nastavite samo tako,pozdrav iz Bijeljine. Konstitucijom su sveučilišta stavljena pod izravnu kontrolu biskupa, u krajnjoj liniji Vatikana.

Next