Twee Vrouwen. Twice a Woman (1979) 2019-02-17

Twee Vrouwen Rating: 4,1/10 1515 reviews

www.socialinterview.com

Twee Vrouwen

From the start I wasn't sure about this one. Er valt nog maar weinig plezier te beleven als er zoveel regels zijn, alsof ik slechts een speeltje ben van een stelletje. Twee vrouwen is uitgekomen in 1975, en daarom is het qua taal net iets anders dan hoe we vandaag de dag gewend zijn. Laura's moeder is dominant en bemoeit zich veelvuldig met het leven van haar dochter. In Amsterdam zit Alfred in een cel; hij zal daar tijd in overvloed hebben voor zijn boek over het theater. Hij is niet erg trouw aan zijn gezin. Mullisch hoort niet voor niks tot 'de Grote Drie'.


Next

Recensie ‘Twee vrouwen’ van Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Ik moet zeggen dat ik iets heel anders had verwacht, vooral omdat het over twee vrouwen gaat en een relatie die misschien in een andere tijd controversieel was, Mulisch verraste me op een goede manier door gewoon over mensen te praten en niets te doen met stomme vooroordelen. Wel wist ik dat er een moord aan te pas zou komen. Het gaat dieper dan even weg willen op vakantie. In mei wil Laura haar moeder in Nice bezoeken. Het is de schuld van Laura dat Sylvia wordt vermoord, zij stelde voor dat Alfred en Sylvia gingen praten. The story was a bit vague in the beginning, as it sometimes tends to be in literature, but somehow it redeemed itself.

Next

Leesdossier Annelore Markus: Recensie over van Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Net als Laura begeeft Alfred zich in kunstzinnige en culturele kringen. . In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama's van Orpheus en Oedipus. Foto's, fragmenten, interviews, recensies en achtergronden. Het boek is momenteel toch weer actueel. Wie zijn vader doodt en zijn moeder huwt, schept zichzelf, wordt zijn eigen vader. Inmiddels zijn ze vijf jaar gescheiden.


Next

Twee vrouwen

Twee Vrouwen

He has written novels, plays, essays, poems, and philosophical reflections. Hebben ze ooit al iets liefs over jou gezegd? In Nice ligt mijn moeder gebalsemd in een kelder op mij te wachten. De beelden starten wanneer beide dames al in volle discussie verwikkeld zijn. Ze moet het goedmaken met Alfred. It was a nice enough book, very pleasant to read. Nooit eerder had ik zo duidelijk het gevoel, van de ene seconde op de andere, dat ik bezig was met iets dat mijn leven ging veranderen. Het is niet heel dik en je hebt het dus vrij snel uit.

Next

Twee vrouwen door Harry Mulisch

Twee Vrouwen

De plekken waar ze samen naartoe gaan zijn vaak van invloed op hun gedachten of op latere situaties. Onder dat dak van beelden was zij voorgoed ingesluimerd. Zijn personages zijn ook geen psychologisch uitgewerkte karakters, maar figuren uit een Griekse tragedie. Het amusante filmpje is intussen een serieuze hit geworden op sociale media. Echt heel erg interessant en goed en een heel erg aangename verrassing, zeker wat betreft de ijzersterke mythologische intertekstualiteit.

Next

Twee vrouwen by Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Het is een realistisch verhaal over een thema lesbische relatie wat in de tijd dat het geschreven is nog schokkend was. I can't exactly pinpoint the place where I started to really appreciate this story in combination with the author's writing style, but by the end of it I was really impressed with it. Bovendien zou ik wel willen weten wat het dramatische einde dan is. Beide vrouwen willen hun relatie verzwijgen voor hun moeders. Ze zegt nooit te veel en soms wordt Laura bijna wanhopig van haar zwijgen.

Next

Leesdossier Annelore Markus: Recensie over van Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Maar dit heeft een dramatische afloop wanneer Alfred Sylvia doodschiet. In de stad een leuke vrouw ontmoet, heb haar uitgenodigd bij mij thuis. Haar moeder weet niks, door een foto. Ook de ouder-kind verhouding en liefde spelen een belangrijke rol. Hoewel uit van het Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat het gros van de vrouwen net zo opgewonden raakt van vrouwen als van mannen, zegt maar tien procent daadwerkelijk interesse te hebben in een ménage a trois. Wat uitblijft… Laura raakt in paniek als ze beseft dat Sylvia echt weg is. I'm not going to lie, I was very excited to read this novel, mainly because of the relationship between the two women.

Next

Lezen voor de lijst: Boekverslag 'Twee vrouwen', door Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Als Sylvia, Laura en Alfred elkaar ontmoeten tijdens een theatervoorstelling wordt het pas echt spannend. Hierdoor verslechtert de relatie van Laura en haar moeder, maar ook die van Laura en Sylvia. De liefde van Laura en Sylvia voor elkaar en de wanhopige wens van Laura om een kind te krijgen, hoewel ze zelf onvruchtbaar is, maar ook over de relatie tussen Laura en haar moeder, die niet zo goed loopt sinds Laura samen met Sylvia is. Tot op een dag zij Sylvia tegenkomt. Maar als ik dan toch snel een Nederlandse roman moet lezen, dan graag een van deze kwaliteit.

Next

Twee vrouwen by Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Wanneer Laura's moeder dood gaat, gaat Laura op zoek naar een nieuw persoon die de positie van haar moeder over kan nemen in haar leven. Toen bekend werd dat Sylvia ervan door is gegaan met Laura's ex-man Alfred was ik best geschokt, ik had deze wending niet verwacht en t Toen ik begon aan dit boek wist ik niet goed wat ik kon verwachten, ik had geen verwachtingen. I can't exactly pinpoint the place where I started to really appreciate this story in combination with the author's writing style, but by the end of it I was really impressed with it. Trivia Harry Mulisch was in 1965 de best geklede schrijver van Nederland. En ik wist ook al snel waarom Sylvia ineens weg was.

Next

Twee vrouwen by Harry Mulisch

Twee Vrouwen

Ze zegt dan dat dat niet het enige moeilijke is, en hier begint pas echt het verhaal over haar relatie met Sylvia en alles wat er is gebeurd. Er ontstaan verwachtingen waar ze beiden niet aan kunnen voldoen. En destijds erg vernieuwend en voor vele ook schokkend. Ook struikelde ik af en toe over de opbouw van de zinnen: 'Eens had zij gezegd, dat zij in Zuid-Frankrijk begraven wilde worden, bij die Provence, waarover haar man dat beroemde boek had geschreven, waarin de liefde nog eens wordt uitgevonden, en dat zij vermoedelijk nooit gelezen had. De lezer krijgt tijdens het lezen voortdurend de indruk dat er meer schuil gaat achter het ogenschijnlijk eenvoudige liefdesdrama. Laura is nog steeds onderweg.

Next